Kapcsolatok az emberierőforrás-menedzsment és a vállalati és emberierőforrás-stratégia között - Szőke, Brigitta; Tóth, Eszter Ilona; Vanó, Péter (Acta Carolus Robertus, 2022)
A makrogazdasági környezet jelentősen deklarálja a szervezetek gazdasági eredményességét, így azok az emberi erőforrással való gazdálkodásra, illetve annak a szükségességére lényeges hatást gyakorolnak. A munkaerőpiac jogi szabályozását a parlament, a kormány és a helyi önkormányzati szervek látják el. Mindezek a jogi szabályozók nagymértékben befolyásolják az emberierőforrás-gazdálkodást azzal, hogy meghatározzák az alkalmazás és felmentés feltételeit, a munkavállalók és a munkaadók jogait. A munkavállalói szervezetek mind a munkaadó mind a munkavállaló egyezőségében a munkavállaló érdekképviselőjeként vesznek részt. Ezáltal közvetlenül is befolyásolják a szervezetek munkaerő-gazdálkodását. Ebből adódóan a munkavállalói szervezetek jogaikat a munkajogi szabályozásában is érvényesíthetik, ezáltal a munkaerő-gazdálkodást közvetve is nagymértékben meghatározzák. A kutatásom a különféle dokumentációk, szabályzatok és írásba foglalt stratégiák meghatározására épül. Elemzésem célja, hogy megvizsgáljam, hogy megvalósítható-e a stratégiai emberierőforrás-gazdálkodás megfelelően kialakított folyamatok és szabályzatok nélkül. Továbbá tanulmányozom, hogy az írott humán stratégia meglépte milyen előnyökhöz juttathatja a szervezeteket.