A méretgazdaságosság vizsgálata Heves megye egyes mezőgazdasági kisvállalkozásainak példáján keresztül - Csernák, József; Ficzeréné Nagymihály, Kornélia; Zörög, Zoltán (Acta Carolus Robertus, 2011)
Tanulmányunkban célul tűztük ki a mezőgazdasági kisvállalkozások alakulásának vizsgálatát. Célunk az volt, hogy a szokásos pillanatnyi felmérések helyett fejlődéskövető vizsgálat segítségével elemezzük a kisvállalkozások eddigi fejlődését, helyzetét. A munka során vizsgálat alá vettük a földterületek nagyságának az alakulását és vele párhuzamosan az adott ágazatoknak, kiemelten a szántóföldi növénytermesztésnek, nyereségességét. A vizsgálat során, a teljesség igénye miatt, foglalkoztunk a felmerült költségek nagyságával és azok kisvállalkozások gazdálkodásra gyakorolt hatásaival.