Az AUTOMATIZÁCIÓ ÉS A ROBOTIKA MOTIVÁCIÓRA GYAKOROLT HATÁSAI - Krecz, Péter; Herneczky, Andrea; Csernák, József; Baranyi, Aranka (Acta Carolus Robertus, 2021)
A gazdasági folyamatok összefüggéseinek vizsgálata során különös figyelmet érdemelnek azok a humán tényezők, amelyek a szervezetek versenyképességének meghatározó tényezői. Ma már nem megkérdőjelezhető, hogy a humán tőke, egy vállalkozás sikerességének nélkülözhetetlen és kulcsfontosságú tényezője. Az emberi erőforrás eredményes, hatékony hozzájárulása a szervezet sikeréhez nagymértékben függ attól, hogyan lehet hosszú távon biztosítani a munkavállalók motivációját. Napjainkban egyre inkább teret nyer a robotika, automatizáció. Kutatásunkban azzal foglalkozunk, hogyan befolyásolja a robotizáció gyors és széleskörű térnyerése a munkavállalók motivációját. A napjainkban is zajló ipari forradalom jelentős változásokat hoz az életünk minden területén. A történelem során korábban lezajlott ipari forradalmak, gyökeresen változtatták meg az emberek hétköznapjait, és mindig komoly kihívások elé állították a különböző gazdasági szereplőket. A múltban bekövetkezett változásoknak kettős hatása volt. Az ipari termelés egyrészt a gazdaságban jelentett korszakváltást, másrészt jelentős társadalmi struktúraváltást eredményezett. Az elmúlt századokban a gépesítés drasztikusnak tűnt, napjainkban viszont ezt a folyamatot már a hétköznapok természetes velejárójának kell tekinteni.