A közúti áruszállítás károsanyag-kibocsátásának csökkentési lehetőségei a járműgyártó szemszögéből - Mihály, László; Miller, György (Acta Carolus Robertus, 2011)
Mivel a szállítási ágazat adja a világ károsanyag-kibocsátásának közel 20%- át, e területen sem kerülhető el a fejlesztés és a szabályozás. Ahhoz, hogy a boltok polcai megteljenek áruval, a szállításból adódó környezeti terhelést nem lehet megakadályozni. Ha megszüntetni nem tudjuk, meg kell próbálnunk csökkenteni azt. Dolgozatunkban azzal foglalkozunk, hogy ezt a csökkenést milyen módszerekkel és technológiákkal lehet elősegíteni, és ez a Scania tehergépjármű-gyártó márkánál hogyan működik. Vizsgálatunk kiterjed a fuvarozási tevékenység érintettjeire, és a szereplők lehetséges olyan kapcsolatait is feltárjuk, melyek hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez. Megállapításainkban megtérülés vizsgálatokkal egészítjük ki az érintettek kapcsolatrendszerére vonatkozó következtetéseinket. Számításainkkal alátámasztjuk, hogy a károsanyagkibocsátás csökkentése az árufuvarozás területén nem feltétlenül jár jelentős költségnövekedéssel.
Keywords: környezetvédelem; Scania; kipufogógáz; környezetvédelmi rendszer