A világ baromfihús-termelése és az előállítás versenyképessége
Kulcsszavak:
baromfihús termelés, állati fehérjefogyasztás, termelési hatékonyság különböző állati termékekben, környezeti lábnyom, jövőbeni trendekAbsztrakt
A szerzők nagyszámú tanulmány és saját adataik alapján elemzik a világ állati termék előállítására és fogyasztására ható tényezőket. Összehasonlításokat végeznek a különböző állattenyésztési ágazatok komplex versenyképességére vonatkozóan az egységnyi termékre eső takarmány-felhasználást, erőforrásigényt és a környezetterhelést figyelembe véve. Elemzik a genetikai teljesítményjavulás mértékének döntő szerepét abban, hogy a baromfihús-termelés a leghatékonyabb állati fehérje termelő ágazattá vált a világon. Nagyszámú elemzés igazolja, hogy a legkisebb erőforrásigény és a legalacsonyabb környezetterhelés mellett, egységnyi mennyiségű baromfiterméket a legnagyobb teljesítményű típusokkal, a legnagyobb mértékben a termelési környezetet kontroll alatt tartó tartási rendszerek alkalmazásával lehet biztosítani. A számos ismertetett tényező vezetett oda, hogy napjainkra már a baromfi termékek járulnak hozzá a legnagyobb mértékben a világ népességének állati fehérje ellátásához, megelőzve a többi állattenyésztési ágazatot.