A Kunfehértói körte - mint hungarikum - betárolásának ökonómiai és piaci elemzése (2001-2002)
Kulcsszavak:
körtetárolás, ökonómiai értékelés, hungarikumAbsztrakt
Vizsgálatainkban egy dél-alföldi vállalkozás adatait dolgoztuk fel, ahol nagy területen (50 ha) termesztett körtét tárolnak be. Négy körte fajta termesztésével foglalkoznak, melyek eltérő érési és tárolási idővel rendelkeznek. A tároláshoz kapcsolódó minden műveletet felvételeztük, kidolgoztuk a helyi normákat, részletes technológiát készítettünk. Az adatok az ökonómiai értékelések alapját képezték. Fajtánként megvizsgáltuk a fertőtlenítés, a tárolás előtti fertőtlenítés és válogatás, a betárolás, a kitárolás és a kitárolást követő osztályozás, csomagolás, kamionba rakás műveleteit. A tárolási veszteségek a fajták, a tárolás hossza, és a kitárolás időpontja szerint eltérően alakultak. A költségek és az árbevétel ismeretében elvégeztük az ökonómiai értékeléseket. Megállapítottuk a vállalkozás körtetárolásának állandó és változó költségeit, a tárolás fedezeti pontját és kiértékeltük a termék piaci helyzetét.