Élelmiszer-gazdasági koordináció és a tranzakciós költségek kapcsolata
Kulcsszavak:
élelmiszer-gazdaság, koordináció, tranzakciós költségek, szövetkezetekAbsztrakt
A tanulmány első részében a koordinációs mechanizmusokat elemezzük. Az élelmiszer- gazdaságban alapvetően kétféle koordináció ismert: a piaci és a bürokratikus. Ma egyaránt szükség van mindkettőre, hisz a piac nem mindig tudja ellátni a koordinátor szerepét. Speciális kettős koordináció valósul meg a fejlett piacgazdaságokban sikeres mezőgazdasági szövetkezetek esetében. A tanulmányban az élelmiszer-gazdaságban előforduló koordinációs mechanizmusok ismertetése után a vertikális integráció megvalósulásának okait vizsgáljuk, kiemelve a tranzakció-specifikus beruházások, a bizonytalanság, a gyakoriság és az extermáliák jelentőségét. A tranzakciós költségek csökkentésének lehetőségei között azok integrálásán belül elemezzük a szövetkezeteket, jellemzőiket és gazdasági jelentőségüket: kiemelt figyelmet szentelve az úgynevezett előmozdító típusú szövetkezeteknek.