A hús márványozottságának RGB-, hiperspektrális- és CT- képfeldolgozással történő jellemzésének kritériumai

Szerzők

  • Ferenc Firtha
  • Róbert Romvári

Kulcsszavak:

márványozottság, képfeldolgozás, NIR hiperspektrális,, CT, kritériumok

Absztrakt

Eltérő lizin/emészthető energia arányú takarmánnyal etetett Danbred sertések (n=164) tarja és karaj mintáinak márványozottságát becsültük optikai/képalkotó eljárásokkal és szakértők bevonásával, kiegészítve a zsír-, a nedvesség- és a fehérjetartalom meghatározásával. A vizsgálatok célja a márványozottságot és a zsírtartalmat objektíven becslő képfeldolgozási algoritmus kidolgozása volt. Feltételként határoztuk meg a szakértői minősítéssel és az analitikai mérésekkel való jó egyezést, továbbá azt, hogy legyen invariáns forgatásra, felbontásra és fényviszonyokra. A mintákról szkettering, RGB, NIR hiperspektrális és CT felvételeket készítettünk. Az RGB képeken a képfeldolgozó algoritmus felbontástól, fényerőtől, forgatástól függetlenül jól korrelált a szakértői bírálat eredményével, és hasonló értéket jelzett azonos egyedek eltérő (karaj, tarja) mintáira. A hiperspektrális felvételek alapján egyrészt megvizsgáltuk, hogy a színhús, zsír és egyéb kötőszövet spektrálisan megkülönböztethetők-e, teszteltük a képfeldolgozó algoritmus hatékonyságát, felbontástól való függetlenségét. A CT felvételek alapján bizonyítottuk, hogy bár a hús mintázata a rostirány mentén erősen változik, a becsült márványozottság közel konstans marad. Az algoritmus korrelációs és függetlenségi, valamint stabilitási kritériumai teljesültek.

Letöltések

Megjelent

2014-02-15

Folyóirat szám

Rovat

Digitális képalkotás

Hogyan kell idézni

A hús márványozottságának RGB-, hiperspektrális- és CT- képfeldolgozással történő jellemzésének kritériumai. (2014). ACTA AGRARIA KAPOSVARIENSIS, 18(1), 66-75. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/2084

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2