Comparing productivity of fertilized and unfertilized grasslands on the base of horse meat production

Authors

  • Zsuzsa Szatai Agricultural and Rural Development Agency Baranya County Branch Office 7602 Pécs, Pf. 365.
  • Tamás Fábián University of Kaposvár, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Keywords:

keeping capacity, slaughter horse, weight gain

Abstract

The requiring of the EU, the demands for environmental and retrenchment farming, affects to decrease using fertilisers at grasslands in Hungary. Because we can hardly find any information in Hungary about the discarding of fertilisers in grasslands, therefore we started an experiment according this subject. During this experiment we compared the nutritive value, the fertility and keeping capacities of the fertilised (100 kg N, 40 kg P and 40 kg K pure ingredient/hectare/year) and unfertilised grasslands with slaughter horse during two years. In this article we are going to show the slaughter horse keeping capacities of the fertilised and unfertilised grasslands. According to our results we realised, that the gain in weight of foal was 1120 g/day on fertilised, and 1056 g/day on control plots. Estimating live weight gain and the change of the live-weight of the foals and the mares we realised that 1,7 hectare unfertilised grassland needs to reach as much product as on one hectare fertilised grassland.

Author Biography

  • Zsuzsa Szatai, Agricultural and Rural Development Agency Baranya County Branch Office 7602 Pécs, Pf. 365.

    corresponding author
    szatzsu@gmail.com

References

Dér F., Stefler J., Stefler J.-né, Máté S. (1992): Gyepre alapozott szarvasmarha- és lóhústermelés. Természetes állattartás 2. Tudományos és Termelési Tanácskozás Szolnok. DATE : Debrecen 49–56.

Gulyás L. (1995): Magyar hidegvérű csikók növekedésének vizsgálata születéstől választásig. Állattenyésztés és Takarmányozás, 44(6), 481–494.

L. Gulyás (1996a): Study of the weight of Hungariancold-blooded foals. Acta Agronomica Óvariensis, 38(1–2), 117–126.

Gulyás L. (1996b): A magyar hidegvérű ló húshasznosítása. Kistermelők lapja, 3. 4–5.

Gulyás L., Kovácsné Gaál K. (1998): A magyar hidegvérű ló természetszerű tartása. VI. Nemzetközi Agrárökonómiai Tudományos Napok, Gyöngyös.

Gulyás L., Kovácsné Gaál K. (2001): A magyar hidegvérű ló legelőre alapozott tartása. Gyepgazdálkodásunk helyzete és kilátásai. Debreceni Gyepgazdálkodási Napok 17. DE ATC : Debrecen, 226–229.

Makray S. (1997): A hidegvérű ló tartásának újabb lehetőségei. Nemzetközi Lótenyésztési Tanácskozás, Debrecen

Makray S., Stefler, J. (2004): A gyepre alapozott ló- és marhahústermelés lehetőségei. Gyepek az agrár- és vidékfejlesztési politikában. Debreceni Gyepgazdálkodási Napok 20. DE ATC : Debrecen, 22–27.

Stefler J. (1991): Jó piaca van a vágólónak. Gyephasznosítás új módon. Kistermelők lapja, 8. 10–11.

Stefler J., Makray S., Dér F. (1993): Legeltetett kancák tej- és hústermelése. Természetes Állattartás 3. DATE : Debrecen, 163–175.

Downloads

Published

2007-07-15

How to Cite

Szatai, Z., & Fábián, T. (2007). Comparing productivity of fertilized and unfertilized grasslands on the base of horse meat production. Acta Agraria Kaposváriensis, 11(2), 35-39. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1864

Most read articles by the same author(s)