Fumonizin mikotoxinok átalakulása az emésztés során, toxikus hatásuk, valamint biológiai hatástalanításuk: Irodalmi áttekintés - Varga-Szatmári, Viktória; Vargáné Visi, Éva (Acta Agraria Kaposváriensis, 2024)
A mikotoxin-szennyezettség az élelmiszertermelés, -feldolgozás, -tárolás, -forgalmazás szinte minden szintjén kialakulhat, és jelentős gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, az állati termékelőállítás során és a növénytermesztésben egyaránt. Emberi viszonylatban az élelmiszerek előállítása-, feldolgozása és elfogyasztása során a szervezetbe bejutva a mikotoxinok számos egészségügyi problémát idéznek elő. Mivel a mikotoxin elsődleges expozíciós szerve a gasztrointesztinális traktus, emiatt a mikotoxin bélrendszerre gyakorolt káros hatásai prezentálásra kerülnek. Jelen áttekintő tanulmány bemutatja a táplálékban jelen levő és emésztés során felszabaduló fumonizin mikotoxin toxicitási hatásmechanizmusát, lehetséges átalakulási formáit, és a szervezet számára a különböző metabolitok biológiai hozzáférhetőségét. Cél továbbá a mikotoxin biológiai hatástalanításának ismertetése, ami leginkább a probiotikus baktériumokkal való megkötést, detoxifikálást jelenti. Ez a módszer az egyik olyan lehetséges út a mikotoxin-szennyezettség kiküszöbölésére, amely közben az élelmiszerek és takarmányok értékes komponensei nem sérülnek a feldolgozás során.
Keywords: táplálék mátrix; emésztés; biológiai hozzáférhetőség; fumonizinek; gyomor-bél traktus