Az elhullások okainak vizsgálata tisztavonalú, nem csőrkurtított tojótyúk állományokban, különös tekintettel az agresszióra - Zomborszky, Zoltán; Milisits, Gábor; Budai, Zoltán; Szász, Sándor; Pőcze, Olga; Ujvári, Jolán; Farkas, Tamás Péter; Garamvölgyi, Erik; Horn, Péter; Sütő, Zoltán (Acta Agraria Kaposváriensis, 2020)
A szerzők a vizsgálatukat 1508 Rhode Island Red (RIR) és 1820 Rhode Island White (RIW) nem csőrkurtított naposjércével kezdték meg, melyek 58 RIR és 70 RIW pedigré kakastól származtak. Mind a 128 kakastól 26 utódot (jércét) állítottak kísérletbe. A jércék 18 hetes életkorig tartó nevelése zárt épületben, mélyalmos fülkékben történt, majd ezt követően áttelepítették őket a tojóházba, ahol 72 hetes életkorig háromféle tartásmódban (berendezett ketrec, alternatív fülke és hagyományos ketrec) termeltették őket. A nevelés és a tojástermelés időszaka alatt napi rendszerességgel regisztrálták az elhullott állatok számát és az elhullások okát. Az eredmények alapján megállapították, hogy a nevelési időszak alatti leggyakoribb elhullási ok az eléhezés volt, ami az összes elhullás közel 36%-áért volt felelős. Emellett még az agresszió okozta kiesés volt jelentős arányban (28,3%) megfigyelhető. A jércék típusától (RIR vagy RIW) függően különbségeket lehetett megfigyelni az egyes elhullási okok előfordulási gyakoriságában. Például, amíg a vizenyő és a ferde csőr miatti kiesés csak a Vörös Rhode jércéknél, addig a technológiai sérülés és az agresszió okozta elhullás csak a Fehér Rhode jércéknél fordult elő a nevelés során. A tojástermelési időszak alatt a leggyakoribb elhullási ok az agresszió volt. Az agresszióra visszavezethető elhullás az alternatív fülkékben fordult elő a legkisebb mértékben. Mindkét vizsgált típusban találtak olyan kakasokat, amelyek utódai kizárólag agresszivitásra visszavezethető okból estek ki a termelésből, de olyanokat is, amelyek utódai között egyáltalán nem fordult elő agresszivitásra visszavezethető elhullás. Ezeknek a kakasoknak az aránya szignifikáns (P
Keywords: tyúk; jérce; tollcsipkedés; agresszió; kannibalizmus