Az álvemhes anyanyulak tejtermelése - Szendrő, Zsolt; Matics, Zsolt; Gyarmati, Tünde; Theau-Clément, Michèle; Princz, Zoltán; Biróné Németh, Edit; Radnai, István; Nagy, István (Acta Agraria Kaposváriensis, 2011)
A kísérlet célkitűzése az álvemhes anyanyulak tejtermelésének és tejösszetételének vizsgálata. Az első kísérletben többször fialt, rendesen szoptató (MRN), illetve 16,5 hetes korban, vagy a fialás után 11 nappal csak GnRH-val (15 Î¼g/egyed) kezelt (indukált ovulációs), még nem fialt (NIO, n=15) és többször fialt (MIO, n=20) anyanyulak voltak. A második kísérletben egyszer (PRN) és többször fialt (MRN) rendesen szoptató és valószínűleg álvemhes még nem fialt és többször fialt anyák két csoportját: nem vemhesült (PNP és MNP), illetve GnRH-val ovuláltatott (NIO és MIO) vizsgáltuk. Az MRN csoporthoz (226 g tej/nap = 100%) képest a PRN és a MIO anyák tejtermelése 70 és 58% volt. A MNP csoport átlagos napi tejtermelése 75 g volt, de egyes anyák ettől is lényegesen több vagy kevesebb tejet termeltek. A PNP és a NIO anyák alig adtak tejet. A szoptató anyák és a feltehetően álvemhes anyák tejösszetétele hasonló volt. Megállapítható, hogy az álvemhes MNP anyákat dajka anyaként lehetne hasznosítani.
Keywords: nyulak; álvemhes; tejtermelés; tejösszetétel