Energiaültetvények jövedelmezőségének elemzése - Csipkés, Margit; Nagy, Lajos (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
Hazánk környezeti, éghajlati és talajadottságait tekintve alkalmas a biomassza alternatív hasznosítására, az energetikai célú felhasználásának növelésére, ami az energianövények termesztését helyezheti előtérbe. Az Európai Unió tervét tekintve a jövőben jelentősen nőni fog a megújuló energiaforrások szerepe az energiatermelésben, ami nagymértékben javíthatja országunk környezetvédelmi megítélését az Európai Unióban. A biomasszából történő energia előállítás egyik lehetősége ma az energetikai faültetvények. Jelenleg egy mezőgazdasági termelő számára egy energetikai célú faültetvény telepítése nagyon kockázatosnak tekinthető, mivel az ültetvények megtérülése kritikus pontnak számít a termelés során. Fontosnak tartottuk ezért, hogy megvizsgáljuk ezen kultúrák jövedelmezőségét. Vizsgálataink során az akác, a nyár és a svéd fűz költség-haszon elemzését végeztük el 12 éves időszakra vetítve. Megállapítottuk, hogy a három kultúra közül szántóföldi körülmények között a svéd fűz a leginkább versenyképes, ami a viszonylag magas hozamértéknek tudható be. A nyár a legkevésbé ajánlott energiaültetvények létesítésére, annak ellenére, hogy két éves vágásfordulójú.
Keywords: biomassza; jövedelmezőség; energiaültetvény