Precíziós gyümölcstermesztés térinformatikai rendszerének kiépítése - Fórián, Tünde; Nagy, Attila; Tamás, János (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
A modern térinformatikai programok lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy az eddigieknél részletesebb adattartalommal rendelkező fajtatérképeket hozzanak létre, amelyet a rendszer síkban és térben egyaránt képes megjeleníteni. A rendszer által biztosított lehetőségeknek köszönhetően a gyümölcstermesztés tudományterületén jelentősen kibővült ezzel a kutatási módszerek köre. A Debreceni Egyetem Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepén létesített jéghálós, alma fajtagyűjtemény területén végeztük vizsgálatainkat. A fajtakísérletek során, azonos ültetvényen belül különböző korú és térállású alanyokon végeznek metszési, öntözési, hozam, agrometeorológiai és jégvédelmi kísérleteket. Kutatásunk célja, hogy a terepen végzett vizsgálatok eredményeit egy térinformatikai adatbázis segítségével jelenítsük meg, illetve elemezzük ki. A termőterületről térinformatikai és távérzékelési módszerek használatával, földrajzi koordinátákkal ellátott információs rendszer készült, mely tartalmazza a fajtanevet, a telepítési-, és talajtani adatokat, valamint a gyümölcsfákra vonatkozó paramétereket. Talajtani felmérések alapján a terület fizikai félesége homok, azonban a vízgazdálkodási paraméterek illetve a talajellenállás értékei alapján jól lehatárolható tömörödött rétegek találhatóak a 30–40 cm-es zónában. Az attribútum tábla segítségével történő logikai lekérdezés jelentősen meggyorsítja a vizsgálatokat, mivel az adatok integrálása révén olyan térhelyes – fa szintű – elemzéseket tesz lehetővé, mely a hagyományos (papír alapú) dokumentációk segítségével nem valósítható meg. Ezek alapján meghatározhatóak azok a területek, ahol közép-mély talajlazítást szükséges végezni, valamint azok a területek ahol talajjavítás, illetve mikroelem trágyázás szükséges.
Keywords: gyümölcstermesztés; térinformatika; távérzékelés