Térinformatikai rendszer a mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékok ellenőrzött logisztikai rendszerének kiépítésére és szántóföldi precíziós hasznosítására - Tamás, János; Fórián, Tünde; Szőllősi, Nikolett; Mézes, Lili (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
A Nyírségi mezo–táj területén a talaj egy rendkívül összetett változatos rendszer, amely a környezetével állandó kapcsolatban van. A talajok termékenysége természetesen térben és időben is állandóan változik, így értelemszerűen akár egy mezőgazdasági táblán belül is elkülöníthetünk termékeny és kevésbé termékeny talajfoltokat. Ez tükröződhet a növényállomány egyes jellemzőiben, de mindenekelőtt a termés mennyiségben és minőségben. A mai növénytermesztési gyakorlat figyelmen kívül hagyja a tábla heterogenitását, amely a biotrágya elhelyezésénél fokozott kockázatot jelent. Azonban a műholdas helymeghatározó rendszerek (GPS) használatával lehetővé válik a táblán belüli heterogén viszonyok (terméshozam, tápanyag- ellátottság, talaj fizikai paraméterei stb.) koordinátákhoz kapcsolt rögzítése, térképezése, kontrollálása. A talajvizsgálat eredmények birtokában elkészíthetők a tápanyag- ellátottsági térképek is. Ezen termesztési technológia kifejlesztésének és alkalmazásának alapvető oka: a termesztés gazdaságosságának fokozására irányuló törekvés, valamint a környezetvédelem, a környezetkímélő gazdálkodás szükségessége és az ellenőrzött minőségű termény, illetve élelmiszerbiztonság iránti igény. A kutatás egyrészt a biogáz üzemek melléktermékeként folyamatosan keletkező biotrágya termőhely specifikus precíziós kijuttatására, másrészt az alapanyagok és a biotrágya ellenőrzött logisztikai rendszerének kiépítésére irányul. A beszállítási,- feldolgozási-, elhelyezési folyamat teljesen zárt rendszerben és minden táblára vonatkozóan akár méteres pontossággal is visszakövethetővé válik a térinformatikai adatbázis segítségével.
Keywords: GPS; precíziós kijuttatás; logisztikai rendszer