SPEL alapú ágazati elszámoló rendszer elvi sémája valamint konzisztencia ellenőrzött előrejelzések - Bunkóczi, László (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
A cikk egyrészről a létező agrárszektor-modellek felől közelíti egy egységes ágazati elszámoló keretrendszer létrehozásának a lehetőségét, míg másrészről – a jövőre való felkészülés jegyében – egy valóban hitelesnek, vagy inkább hitelesebbnek mondható jövőkép előállítása a cél. Jelen időszakban, mikor a KSH szerint a mezőgazdaság GDP-beli részaránya 2%-ra csökkent, szükséges (lenne) a termelési folyamatok érték és jövedelemtermelő képességének valós adatok alapján történő leképezése, melyre egy SPEL alapú séma azért indokolt, mert a pénzügyi vonatkozáson túl a megtermelt termékek üzemen belüli, országon belüli, valamint export-import mozgása is leképezhető. A hiteles jövőkép pedig arra próbál rámutatni, hogy egyszerű, elfogadott és széles körben használt előrejelző módszerek (pl. lineáris trend) is lehetnek jók, ha minden belső és külső összetevő összhangban van.
Keywords: agrárszektor-modellek; előrejelzés; konzisztencia