Egy elektronikus közigazgatási alkalmazás bevezetésének tapasztalatai a magyar mezőgazdaságban - Csótó, Mihály; Szénás, Szilárd (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
Az elmúlt évtized jelentős változást hozott az információ-technológiai eszközök és rendszerek, valamint az ezekre épülő alkalmazások és szolgáltatások fejlődésében. E fejlődés az agrárgazdaság számára is új lehetőségeket tett lehetővé, sok területen pedig ma már nélkülözhetetlen eszközök eléréséhez járult hozzá. Különösen fontos ez a magyar mezőgazdaságban, ahol az egyik hosszú évek óta fennálló legnagyobb probléma a nem megfelelő információs ellátottsági szint. Ezt a problémát súlyosbítja, hogy – különösen az Európai Unióhoz történő csatlakozás után – a gazdák adminisztrációs terhei is igen magasak. A nemzetközi trendeknek megfelelően és a meglévő problémákat orvosolandó a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a területhez kapcsolódó támogatások kifizetési kérelmével összefüggő eljárások egyszerűsítése érdekében 2007-ben megkezdte az elektronikus kérelemkitöltést és egyben annak beadásának bevezetését, melyet aztán a következő két évben folyamatosan bővítettek, végül pedig kizárólagossá tettek. A szerzők áttekintik ezen folyamatot, különös tekintettel a fontosabb változtatásokra, melyek a három év alatt történtek, illetve azokra az előnyökre és hátrányokra, amelyek egyrészt hivatali, másrészt gazdálkodói/felhasználói oldalról jelentkeztek. Az elemzés a szerzők korábbi munkájára alapozva először próbálkozik meg a front- és back-office folyamatok együttes értékelésére.
Keywords: elektronikus közigazgatás; e-kérelem; felhasználói tapasztalatok; közvetítők