Online mezőgazdasági tanácsadás reformja a cégminősítés, valamint az adatbányászat módszerével - Sápi, András; Bures, Tamás; Palatinus, Miklós; Varga, Viktor; Pitlik, László (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
„Automata kormányzás, precíziós gazdálkodás, dőlésszög-kompenzáció, automata permetező”, ez csak néhány fogalom az automatizálást szolgáló tevékenységek közül, amelyek már napjainkban is elérhetők. De vajon mi a helyzet tanácsadási szolgáltatásokkal ugyanezen a területen? Miként/milyen érdeklődési szinttel állnának a termelők hozzá egy tegyük fel, online működő „robot tanácsadóhoz”? Ezen szálat követve, célunk egy olyan on-line, moduláris szaktanácsadó rendszer kialakítása, melyben bizonyos pénzügy-számviteli és gazdasági (naturális) mutatók alapján a gazdálkodó tanácsot szeretne kapni üzeme értékéről, fejlődési esélyéről, ill. veszélyeztetettségéről. További célunk a szaktanácsadási rendszer részleges megreformálása, mely kapcsán az eddigi kizárólagosan személyes konzultációk mellett lehetőség nyílna a tanácsadó helyettesítésére, on-line „robot” tanácsadók által. Az évenként gyűjtött tesztüzemi adatbázis tekinthető ma olyan adatvagyonnak, melyre egy ilyen adatvezérelt elemzéscsomag felépíthető. A könnyebb adatkezelés érdekében kialakításra került egy OLAP (On-line Analytical Processing) felület, ahol egy speciális autoszűrő funkció is szolgálja a hatékony lekérdezést. A részleges automatizáláshoz sorolhatók még a tartalomelemző OLAP-bővítmények, valamint a hasonlóságelemzésen alapuló benchmarking.
Keywords: szakértői rendszer; tanácsadás; benchmarking; OLAP