Externális költségek vizsgálata az erőművi kibocsátások terén EcoSense modellel - Molnár, Sándor; Sleiszné Csábrági, Anita (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
A cikkben az externális költségek módszertani áttekintése után az EcoSense modellrendszer keretében röviden vizsgáljuk az egyes szennyezés-terjedési modelleket. A módszertani áttekintés után a nukleáris energia felhasználásának egyes környezeti hatásainak áttekintését végezzük, majd a villamosenergia-termelésre fókuszálva, a MAVIR hosszútávú kapacitásbővítési tervére alapozva bemutatjuk az egyes kapacitásbővítési forgatókönyvek (alternatív erőművi technológiák) externális hatásait.
Keywords: externális költségek; erőművi kibocsátások; hatások monetizálása; villamosenergia-termelés; környezeti hatásvizsgálat