Az idő kezelése a térinformációs rendszerekben - Juhász, Attila (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
Az idő komplex – a térbeli adatokhoz hasonló – kezelése a térinformációs rendszerekben még nem megoldott. Többféle koncepció létezik, melyek általában feladatspecifikusak. Cikkemben áttekintem ezeket az elképzeléseket, a felmerülő nehézségeket, a főbb csoportosítási szempontokat (alkalmazás, időtartam, adatfrissítés, megjelenítés, tér-idő dominancia). Részletezem az időadatokat is feldolgozó adatmodellek funkcióit. Végül a saját kutatási területemen, ami a térinformatika alkalmazása a hadtörténeti rekonstrukcióban, mutatom be a legfőbb problémákat és az adatmodellek alkalmazásának lehetőségeit.
Keywords: térinformatika; idő; hadtörténeti rekonstrukció