Numerikus köbtartalom számítási eljárások vizsgálata a bányászati gyakorlatban - Ferenc, Marcell; Havasi, István (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
A tanulmányban a bevezető rész után röviden áttekintjük a gyakorlatban alkalmazott térfogatszámítási eljárásokat. Majd ismert matematikai testeken (egy kúpon és egy gúlán) vizsgáljuk a címbeli módszerek hatékonyságát. Ezt követően egy konkrét bányászati példa alapján teszteljük az előző számítási módszereket, amelyhez a bányamérési gyakorlatban jól ismert Surfer, DigiTerra és AutoCAD Civil 3D programokat alkalmazzuk. A kapott eredményekre alapozva végül javaslatot teszünk arra, hogy a bányászati területen mely számítási eljárásokat célszerű használni.
Keywords: térfogatszámítás; bányászat; professzionális szoftverek; példák