A dinamikus folyamatmodellek szerepe a biztonságos üzemeltetési tartományok feltárásában - Varga, Tamás; Baradits, György; Abonyi, János (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
A termelő technológiák biztonságos üzemeltetési tartományainak ismerete mind a technológia tervezése, mind irányítása és optimalizálása során egyaránt fontos szempont. Például a technológia alarm rendszerét a folyamat biztonságos üzemeltetési tartományainak feltárása során szerzett tudáson alapulva kellene megtervezni. A klasszikus irányító rendszerekben a biztonságos üzemeltetési tartományok leírása az állapotváltozókra megfogalmazott egymástól független korlátokkal történt. A tartományoknak ez a fajta bemutatása nem veszi figyelembe az állapotváltozók közötti összefüggéseket, vagyis azokat, mint független változókat kezeli, illetve csak egy statikus képet ad a folyamatról. A cikk a biztonságos üzemeltetési tartományok leírásának fontosságát egy ipari alkalmazás kapcsán mutatja be, illetve az utóbbi időben a modellbázisú alarm-kezelés támogatására kifejlesztett eszközökről ad egy rövid leírást. A folyamat modellek dinamikus analízisének fontosságát szem előtt tartva egy esettanulmányon keresztül mutatja be a cikk a kidolgozott dinamikus megközelítésmód alkalmazását egy állóágyas csőreaktor üzemeltetési tartományainak meghatározása során.
Keywords: üzemeltetési tartományok; folyamat modellek; dinamikus analízis; biztonság; stabilitás vizsgálat