Vinil-klorid szuszpenziós polimerizációjának modellezése egyszerűsített populáció-mérleg modellel - Bárkányi, Ágnes; Németh, Sándor; Lakatos, G. Béla (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
Vinil-klorid két-fázisú szuszpenziós polimerizációját vizsgáljuk egy egyszerűsített populációs mérleg felhasználásával, amelyben a primer szemcsék aggregációja elhanyagolható mértékű. A polimerizáció két fázisban megy végbe, az egyik fázis a monomer-gazdag, a másik a polimer-gazdag fázis. A célunk olyan modell kialakítása, amely megfelelő megközelítést nyújt a reaktorban kialakuló elsődleges szemcseméreteloszlás meghatározására. A polimer végtermékek morfológiáját, mechanikai tulajdonságait nagymértékben befolyásolja az elsődleges szemcseméret-eloszlás. Így ha ezt a tulajdonságot sikerül megfelelően meghatározni, akkor nagyon fontos lépést teszünk a termék minőség megfelelő kialakításának irányába. Az elsődleges szemcseméret-eloszlást befolyásoló tényezők a primer szemcsék keletkezési és növekedési sebesség. Ezeket a folyamatokat nagymértékben befolyásolja a kevertetés intenzitása, a reaktor hőmérséklete, az elektrolit koncentrációja, valamint az alkalmazott stabilizátorok koncentrációja.
Keywords: vinil-klorid polimerizáció; szemcse modell; populációs mérleg