Számítógép-hálózatok nem lineáris modellje - Max, Gyula (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
A számítógép-hálózatok adatforgalmának leírása a hagyományos lineáris módszerekkel nem lehetséges. A hálózatok viselkedésének nem-lineáris jellege miatt a rendszerek modellezése is nehézkes. A jövőbeni felhasználók már a hálózatok megépítése előtt szeretnék tudni, hogy a számítógép-hálózat milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Tudni akarják, hogy mi történik, ha túlterheljük a szervert, ha ideiglenes forgalmi csúcsok lépnek fel, vagy ha több kérelem érkezik, mint amire a szervert tervezték. A hálózati adatforgalom tanulmányozására létrehoztunk egy nem-lineáris rendszer modellt, amely segítségével megvizsgáljuk a tervezett hálózat tulajdonságait. A cikk egy nemlineáris szimulációs modell felállítását mutatja be, amely segítséget nyújt a számítógép-hálózatok adatforgalmi problémáinak tanulmányozásában.
Keywords: non-lineáris rendszer elemzése; a számítógépes hálózatok; szimuláció