Nap- és szélerőművek helyileg optimális megválasztását segítő számítógépes program - Beck, János; Klencsár, Zoltán (Acta Agraria Kaposváriensis, 2007)
A nap- és szélenergia magyarországi hasznosításának gazdaságossága egyrészt a gazdasági környezet, másrészt a természeti adottságok függvénye. A természeti adottságok közül napenergia kiaknázása esetén a globálsugárzás évi összege, szélenergia kiaknázása esetén pedig elsősorban a szélsebesség éves átlaga befolyásolja az adott energiaforrás kiaknázásának gazdaságosságát. Utóbbi jellemzők azonban függenek a földrajzi helyzettől, s ezért Magyarország különböző területein jelentősen eltérhet ugyanazon naperőmű vagy szélerőmű beruházás gazdaságosságának mértéke. E földrajzi helyzettől is függő gazdaságosság megbecslésére Delphi 7.0 fejlesztői környezet alkalmazásával Windows XP operációs rendszer alatt futó számítógépes programot dolgoztunk ki. A program egy gazdasági modell, és többek közt Magyarország globálsugárzás- és széltérképe alapján készíti el a felhasználó által megadott nap- vagy szélerőmű beruházás gazdaságosságának térképét Magyarország területére vonatkozóan.
Keywords: megújuló energiák; napenergia; szélenergia