Korcsoportos populáció-dinamikai modell bemutatása - Barna, Róbert; Sugár, László (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
A vadgazdálkodás tervezéséhez szükséges az egyes vadfajok egyedszámának ismerete. Az évente elvégzendő becslések azonban jelentősen eltérhetnek a valós létszámtól. Az általunk kidolgozott populáció-dinamikai modell a terítékadatokat és a nagyvadfajok ökológiai jellemzőit felhasználva számítja ki a populáció létszámát. A modellel a Somogy megyében élő gímszarvas-állományt vizsgáltuk az 1970 óta rendelkezésünkre álló terítékadatok alapján. Az eredmények azt mutatják, hogy a becsült létszám lényegesen kisebb mint a számított, így például a gímszarvas létszáma számításaink szerint 2004-ben 15 752 egyed volt, szemben a becsült 11 358-al.
Keywords: populáció-dinamika; modell; gímszarvas (Cervus elaphus); becslés; teríték