Diagnosztikai feladatok megvalósítása ágens-alapú technikával - Németh, Erzsébet; Piglerné Lakner, Rozália; Hangos, Katalin M. (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
Dinamikus szimulátorral és adatbázis szolgáltatásokkal összekapcsolt Protégé-JADEJESS környezetben megvalósított multi-ágens alapú diagnosztikai rendszert mutat be a cikk. Ez az implementációs környezet lehetővé teszi a heterogén információforrásokat felhasználó diagnosztikai módszerek kombinációjának használatát. A diagnosztikai rendszer általános és moduláris alkalmazhatóságát elősegítve ontológiákat definiálunk. Egy granulátor üzem meghibásodásainak diagnosztizálásán keresztül a cikk ismerteti a diagnosztikai rendszer működését, amely a HAZOP és FMEA analíziseken alapszik.
Keywords: multi-ágens rendszer; diagnosztika