A csapadékváltozás tendenciái Magyarországon - Gimesi, László (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
Manapság az élet valamennyi területén központi kérdéssé vált a klímaváltozás vizsgálata, ugyanis ez hatással van a különböző gazdasági, ökológiai, mezőgazdasági, hidrológiai, stb. folyamatokra. Fő kísérőjelensége az időjárás változás, amelynek egyik fontos paramétere a csapadék. Feladatunk a XX. századi 100 éves napi csapadékmennyiségekből álló idősorok vizsgálata, elemezzük a csapadék mennyiségét, területi és időbeli eloszlását valamint a változások tendenciáit. Vizsgáljuk az összes csapadékmennyiséget, a csapadékos napokra vonatkozó átlagot, illetve a szórást, továbbá a 100 éves időintervallumon belüli változást és az évenkénti havi eloszlást is. Ezeken kívül foglalkozunk az egy-, illetve többnapos csapadékos szériák elemzésével. A vizsgálat során figyelembe kell vennünk, hogy a kapott eredményeket és az azokból levonható következtetéseket nagymértékben befolyásolják az alkalmazott számítási algoritmusok. Ugyanazokból a kiindulási adatokból eltérő következtetéseket is levonhatunk, attól függően, hogy milyen módszert választunk. A számítási eredmények elemzésében segítséget jelent, ha adatainkat könnyebben értelmezhető formában, grafikusan jelenítjük meg, így eredményeinket grafikonok és 3D felületmodellek segítségével mutatjuk be. Az adatok kiértékelésében és megjelenítésében a hagyományos (statisztikai) módszerek mellett neurális hálózatot is alkalmazunk.
Keywords: csapadékmodell; digitális felületmodell; neurális hálózat