Vállalkozók adózási stratégiáinak szimulációja generikus kétrétegű háló modellel - Varga, Mónika; Bitáné Bíró, Boglárka; Bánkuti, Gyöngyi; Csukás, Béla (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
Az egyéni vállalkozói réteg egyre fontosabb szerepet tölt be Magyarország gazdasági életében, már csak számát tekintve is. Fontos odafigyelni rájuk, elemezni, tervezni adózásukat. Célunk éppen ezért az egyéni vállalkozók jövedelmének optimalizálása, a választható adónemek közti választás megkönnyítése. A cél elérése érdekében egy új módszer, a kétrétegű háló modell alkalmazását választottuk. Elsőként az ide vonatkozó, a törvényben meghatározott adók és járulékok kétrétegű háló modellbe történő adaptálását végeztük el, az aktív és passzív elemeket határoztuk meg. Az így felépített kétrétegű háló egyszerűen leképezhető dinamikus adatbázis elemeire. Ezzel az adatbázissal kommunikáló keretprogram segítségével dinamikus szimulátor készíthető, mely havi időlépésenként számol. Néhány input (bevétel, költség, kivét) megadása után gyorsan és hatékonyan számolja a vállalkozót érintő outputokat (fizetendők, nettó eredmény). A vállalkozói adónemek (VJA, átalányadó, EVA) közti választás megkönnyítésére egy lépésben szimuláljuk a vállalkozó adóévét, és az így kapott együttes adó- és járulékösszegeket hasonlítjuk össze. Legnagyobb eredménynek az elkészített generikus kétrétegű háló modell alapú dinamikus szimulátor tekinthető, melybe az aktuális törvényi szabályozókat beépítettük. Törvényváltozás esetén változtatni csak az Excel adatbázisban szükséges. Következtetésképpen a szimuláció bármikor egyszerűen elvégezhető a vállalkozó adottságaihoz igazítottan, egyéni esetekre vonatkozóan is.
Keywords: jövedelem optimalizálás; generikus kétrétegű háló modell alapú dinamikus szimulátor