HEC-RAS alapú geoadatbázis vizsgálata az EU Vízügyi Keretirányelv előírásai alapján I. - Pregun, Csaba; Tamás, János; Takács, Péter; Bíró, Tamás (Acta Agraria Kaposváriensis, 2006)
A HEC-RAS hidrológiai program alkalmas a felszíni természetes és mesterséges vízfolyások és vízfolyásrendszerek modellezésére, beleértve a különböző műtárgyak, szükségtározók hatásait, árhullámok levonulását, árvízi elöntéseket, töltésszakadásokat stb. A program megbízhatóan számolja a mederre jellemző aktuális hidraulikai adatokat, valamint ezeket helyzetazonosítottan, ArcView GIS környezetben tudja kezelni és menteni. A Tanszéken rendelkezésünkre álló térinformatikai adatbázisban a Bihari-sík földtani, talajtani, domborzati, földhasználati, lefolyási stb. sajátosságairól találhatóak részletes információk. A hidrológiai és a térinformatikai modellek közötti adatcsere révén becsléseket tehetünk a környezet- és tájvédelmi célú, szükséges és elégséges vízrendezési beavatkozásokról
Keywords: hidrológiai és térinformatikai modell; környezet- és tájvédelem; vízrendezés