A fartájék bőralatti faggyúvastagságának (P8) mérése real-time ultrahangkészülékkel charolais, holstein-fríz és magyartarka fajtájú bikákon - Tőzsér, János; Domokos, Zoltán; Holló, Gabriella; Holló, István; Bujdosó, Márton; Andrássy, Z; Wolcott, Matt L. (Acta Agraria Kaposváriensis, 2005)
Célunk a Falco 100 (Pie Medical, 3,5 MHz-es mérőfejes) ultrahangkészülék kipróbálása volt, a fartájék bőralatti faggyúvastagságának (P8) mérésére. Az első vizsgálatokat egy charolais tenyészetben tenyészbika-jelöltekkel 2004-ben az STV (sajátteljesítmény vizsgálat) végén két csoportban végeztük (1. szarvalt, n = 13, 2. szarvatlan, n = 23). A második vizsgálat során (Kaposvári Egyetem, Tan- és Kísérleti Üzem) holstein-fríz és magyar tarka hízóbikákat értékeltük (1. holstein-fríz, n = 13, 2. magyartarka, n = 11). Mindkét helyen az állatokat mélyalmon, kiscsoportban tartották, tömegtakarmányra (silókukorica-szilázs és széna), továbbá abrakra alapozott takarmányozással.Az ultrahangos készülékkel mértük a far bőr alatti faggyútartalmát. Az első vizsgáltban igazolták, hogy a bőr alatti faggyú vastagságában nem volt eltérés a szarvatlan és a szarvalt csoport között (P8 szarvalt: 0,46 cm; P8 szarvatlan: 0,47 cm). A második vizsgálatban a P8 átlagértékei a két csoportban szintén nem különböztek szignifikánsan, holstein-fríz: 0,30 cm, magyartarka: 0,39 cm. A P8 és az életkor, ill. az élősúly közötti korrelációkat elemezve megállapítottuk, hogy érdemi lineáris összefüggés csak az élősúly és a P8 érték között számítható (r = 0,42–0,75, P < 0,05). Eredményeink szerint az ultrahangkészülékkel végzett P8 mérések a húshasznú tenyészbika-jelöltek minősítési rendszerébe, ill. a hizlalási tevékenységbe egyaránt beilleszthető, mivel kiegészítő információval szolgál az állatok faggyúsodásának intenzitásáról.
Keywords: real time ultrahang; bőralatti faggyúvastagság mérése a faron (P8); charolais; holstein-fríz; magyartarka bikák