ORACLE iLearning Internet alapú távoktatási rendszer a katonai felsőoktatásban - Vörös, Miklós (Acta Agraria Kaposváriensis, 2004)
A professzionális értékek irányába fejlődő honvédségben a szakmai képességek gondozása, fejlesztése stratégiai feladat. A csökkenő létszám és a helyettesíthetőség beszűkülése megnehezíti a nappali képzésekre történő beiskolázást, ezért megnő a folyamatos önképzés szerepe és ennek egyik megvalósítási formájaként a távoktatás iránti igény A szervezeti változások, továbbá az információs és kommunikációs technika rohamos fejlődése következtében átalakul a képzés eszközrendszere és módszertana. A hagyományos képzés ennek a kihívásnak nem tud megfelelni, ezért a Magyar Honvédség részére szükségszerű az új tanítási/tanulási módszerek, eszközök és médiumok bevezetése, továbbá elterjesztése. Az ORACLE E-Business Suite alkalmazás-együttes fontos elemét képező, az interneten keresztül elérhető ORACLE iLearning tanulástámogató rendszer nemzetközi és hazai téren egyaránt bizonyította, hogy az általa adott relevancia, minőség, kiegyenlített tartalom és színvonal, magas költséghatékonyság, továbbá a helytől független, rugalmas tanulás lehetősége biztosítja a szükséges ismeretek megszerzését, ill. folyamatos frissítését. Az ORACLE iLearning alkalmazása a katonai felsőoktatásban egy tanulástámogató rendszer funkcióinál lényegesen szélesebb lehetőségeket nyit meg: a Magyar Honvédségben már használatban lévő egyéb ORACLE programokkal együtt integrált e-alapú infrastruktúra kialakítását teszi lehetővé.
Keywords: katonai felsőoktatás; távoktatás; eLearning