Mobil @work eszközök és alkalmazások az EU-ban és Magyarországon - Herdon, Miklós; Szilágyi, Róbert (Acta Agraria Kaposváriensis, 2004)
A mobil @work a világon egyre fontosabb szerepet játszik, egyre inkább meghatározza az élet számos területét. Az IT (Információs Technológia) és a mobil kommunikáció rendkívül gyors fejlődésének köszönhetően már megteremtődött a feltétele a hatékony @Munka-végzésnek. A mobil munka hazai helyzetének meghatározásához célszerű áttekinteni annak nemzetközi elterjedését. A mobil munka hazai és nemzetközi helyzetének rövid áttekintése után a mobil eszközöket vizsgáljuk meg. Az @munkához szükséges eszközök már rendelkezésre állnak. A meglévő eszközök technikai lehetőségeit össze kell vetni a mobil munkavégzés igényeivel. Meg kell vizsgálni mire kell odafigyelni az eszközök kiválasztása során. A mobil munka alkalmazhatósága miatt figyelembe kell venni, hogy ma Magyarországon a munkaképes lakosság csak nagyon elenyésző hányada rendelkezik informatikai alapismeretekkel. A mobil munka alkalmazások fejlesztőinek így figyelembe kell venni az eszközök technikai korlátait, illetve olyan alkalmazást kell készíteni, amely könnyen kezelhető. A mobil munkában használatos eszközöket nem csupán azok technikai képességei alapján kell megítélni, hanem figyelembe kell venni beszerzésének és alkalmazásának költségeit, mivel e tényezők döntően befolyásolják az eszközök és szolgáltatások elterjedését.
Keywords: távmunka; mobilkommunikáció; mobil eszközök