Mobil eszközzel is elérhető térinformatikai és egyéb adatbázisok fejlesztése - Busznyák, János (Acta Agraria Kaposváriensis, 2004)
Az információs technológiák rohamos fejlődése folyamatos kihívást jelent az adatellátás számára is. Az adatokat fogadni képes mobilkommunikációs eszközök fejlődése és széleskörű elterjedése (hordozható számítógépek, mobiltelefonok, GPS eszközök...) feltételezi egy olyan szolgáltatórendszer működését, amely képes kiszolgálni az adatra „éhes” felhasználókat. Adatbázisba kell szervezni a teljesen eltérő formátumban rendelkezésre álló adatainkat, és standard hozzáférési lehetőséget kell teremteni a soktétű felhasználói bázis részére. A felhasználónak tetszőleges kliens eszközzel (példáinkban: mobiltelefon, tenyérgép, hordozható számítógép, asztali számítógép) el kell tudni érnie az információkat. Két irányból közelítettünk a feladat megoldása felé. Kutatási programunkban vizsgáltuk az információellátás lehetőségeit médiaszerver segítségével, illetve térképszerver használatával. Mindkét területen az informatikai eszközök (hardver, szoftver) olyan dinamikus fejlődése zajlik napjainkban, amely kikényszeríti a hagyományos informatikai és egyéb struktúrák teljes átalakulását. Szemléletváltozást indukál minden olyan helyen, ahol a nagy sávszélességű, multimédia eszközökkel ellátott mobiltelefónia, a GPS helymeghatározás vagy más korszerű mobil technológia meghonosodik. Az előadásban részletesen kifejtésre kerülnek a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán létrehozott térinformatikai és multimédia szerver mobil és egyéb szolgáltatásai, valamint a témával kapcsolatos kutatási eredmények. Nagy figyelmet fordítunk a kutatási eredmények azonnali bevonására az egyetemi oktatásba, amit segítenek a már elkészült távoktatási tananyagok is.
Keywords: térinformatika; adatbázisok fejlesztése; mobil eszköz