A különböző mennyiségű makk (Quercus branti) hatása a tojótyúkok termelésére a tojástermelés első szakaszában - Saffarzadeh, Ali; Vincze, László; Csapó, János (Acta Agraria Kaposváriensis, 2000)
A kísérleteket 12 héten keresztül, 160, 24 hetes fehér leghorn tojótyúkkal végezték. A takarmány a Quercus branti fajtájú makkból 0, 10, 20 ill. 30%-ot tartalmazott ketrecben tartott tojótyúkoknál, a tojástermelés első fázisában (24–36. hét között). A tojás súlyát, a takarmány felvételt, az elhullási arányt és a testtömeget nem befolyásolta szignifikánsan a makk részaránya, ezzel szemben a tojástermelési arányra, a tojások számára, tömegére P < 0,01, a takarmányértékesítésre pedig P < 0,05 szinten volt hatással a kísérleti takarmányok fogyasztása. A 30% makktartalmú takarmány szignifikánsan csökkentette a tojástermelési arányt, a tojások számát, tömegét és a takarmányértékesítést a tojástermelés első szakaszában (24–36. hét). A makkot 20%-os arányig alkalmazni lehet tojótyúkok takarmányában minden káros következmény nélkül.
Keywords: tojótyúkok; makk; Quercus branti; tojástermelési arány; takarmányértékesítés