Előre- és visszacsatoló szabályozási struktúrák összehasonlítása egy vízmelegítő berendezésen - Tóth, László Richárd; Nagy, Lajos; Szeifert, Ferenc (Acta Agraria Kaposváriensis, 2011)
Munkánk során egy vízmelegítő berendezés különböző stratégiákkal történő szabályozását vizsgáltuk. Az víz átfolyik az eszközön, miközben egy elektromos fűtőszál fölmelegíti. A cél a kimenő hőmérséklet kézben tartása, a fűtőszál teljesítményével, mint beavatkozóval. Mért zavarásként érik a rendszert a térfogatáram és a belépő hőmérséklet változásai. A cél a visszacsatoláson és az előrecsatoláson alapuló szabályozási struktúrák összehasonlítása volt. Két szabályozási stratégiát hasonlítottunk össze. Az egyik a priori modellen alapult, és az előrecsatolás volt a hangsúlyos eleme, míg a másik fekete-doboz modellen alapult és a visszacsatoláson volt a hangsúly. Az első megoldás egy korlátos inverz IMC struktúrába ágyazva, hogy a modell-hibát kompenzáljuk. A második megoldásban korlátos PI szabályozót használtunk programozott adaptáció mellett. Úgy találtuk, hogy az előrecsatoláson alapuló szabályozó jelentősen jobb szabályozási minőséget biztosít. Szimulációs vizsgálatok során sokkal jobb volt a szabályozás minősége, mivel nem volt modell-hiba.