Szűk keresztmetszetek feltárása informatikai rendszerekben - Boros, János (Acta Agraria Kaposváriensis, 2011)
Napjainkban a hétköznapi életünkben is egyre inkább helyet követelnek maguknak az informatikai megoldások, kisebb-nagyobb hálózatok, az Internet, a web. Folyamatosan jelennek meg az új, átfogó, robosztus rendszerek, weben működő alkalmazások. Manapság egy korral lépést tartó cég működésének elengedhetetlen velejárója az informatika, az interneten történő megjelenés. Növekvő teret nyer a hálózaton keresztül történő ügyintézés, vásárlás, dokumentumkezelés, de ide sorolható a termelő munkát elősegítő informatikai tevékenység is. A fejlesztések, kutatások során sok alkalmazás - amely eddig „elzártan”, egy asztali számítógépen futott - következő verziója már weben, hálózaton keresztül érhető el. A hálózatok működtetésének nagyon fontos szempontja a megbízhatóság, rendelkezésre állás, amelyet minden esetben úgy célszerű biztosítani, hogy ne méretezzük túl az adott rendszert. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy sok rendszer esetén tapasztalható rövid ideig tartó, de a környezethez képest kiugróan magas igénybevétel. Elsődleges feladatunknak tekintjük ezért a rendszerek szűk keresztmetszetének feltárását, és megoldási javaslatok publikálását általánosan és konkrét hálózatok, informatikai rendszerek esetén is. Jelen cikkben egy tesztkörnyezetben keressük folyamatok szintjén, hogy az egyes szálak mekkora terhet rónak a PC-re, azaz mennyi memóriát, CPU időt használnak és mekkora az írás illetve olvasás egy-egy folyamatot tekintve. A mért értékekből statisztikát generálunk , majd a kritikus értékek környezetét elemezve olyan, későbbiekben is felismerhető helyzeteket fogalmazunk meg, melyek esetén a rendszer túlterhelése várható.