A cink hiányának kiváltó okai a talaj-növény rendszerben - Péntek, Attila; Fazekas, Cs. (Acta Agraria Kaposváriensis, 2016)
A nyomelemek közül a cink esszenciális elem, mely nélkülözhetetlen az élőlények életfolyamataihoz. Az elmúlt évtizedekben komoly problémát jelentett az elem hiánya a termőterületeken. A Kárpát-medence számos talajféleségére igaz az abszolút, és relatív cinkhiány, mely befolyásolja a hozamokat, és a termény minőségét, így a területen folyó termelés gazdaságosságát. Az elem szerepének fontosságát a nagy számban megjelent angol nyelvű publikációk jelzik. Összefoglalásukra, magyar nyelven is szükség van. A tanulmány 102 szakirodalom áttekintésével ismerteti az elem fizikai, kémiai tulajdonságait, biológiai szerepét, talajbeli formáit, mozgékonyságát, tápanyag-visszapótlási formáit, és a hiány kontrolálásának, illetve megoldásának lehetőségeit.