Talajok víz- és olajvezető-képességének összehasonlító mérése - Barna, Gyöngyi; Makó, András; Dunai, Attila (Acta Agraria Kaposváriensis, 2012)
A folyadékvezető-képességet a talaj és az átszivárgó folyadék tulajdonságai együttesen határozzák meg (Várallyay, 1972; Makó, 1995). A talajok folyadékvezető-képességének ismerete nemcsak a mezőgazdaság számára fontos, hanem az ökológiai, hidrológiai modellek szempontjából is (Fodor és mtsai., 2009). A talajt érő szennyezések modellezése esetén pedig az egyik legfontosabb beviteli talajparaméter (Dragun, 1998). Közleményünkben különböző talajok laboratóriumban mért telített víz- és olajvezető-képességét hasonlítottuk össze.