A blonde d’Aquitaine borjak néhány értékmérő tulajdonságának vizsgálata egy tenyészetben - Rádli, András; Polgár, J. Péter; Bene, Szabolcs (Acta Agraria Kaposváriensis, 2012)
A blonde d’Aquitaine francia hústípusú szarvasmarhafajta, amelyre jellemző az erősen fejlett izomzat, ami nagyon kívánatos tulajdonság gazdasági szempontból (Morand, 1985). A fajtára jellemző a könnyű ellés, gyors növekedés, különleges húsminőség és a kimagasló vágási kihozatal (Wagenhoffer, 2006). Franciaországban komoly hagyománya van a blonde d’Aquitaine borjak választásig történő súlymérésének, ezzel szemben Magyarországon ez a folyamat még nem minden esetben a napi gyakorlat része (Balika, 2007). A francia Midatest fajtaleírás sztenderd értéknek tartja a bikák 47 kg-os, üszőborjak esetében pedig a 44 kg-os születési súlyát. Hazai vizsgálatok alapján a megfelelő születési súly bikák esetén 49 kg, míg üszőborjak esetén 46 kg (Balika, 1991b). A 120 napos súly mérés esetén a bikák optimális esetben, intenzív körülmények között átlagosan 176 kg-ot, az üszőborjak pedig 168 kg-ot érnek el (Wagenhoffer, 2006). Választási súlyként a francia fajtaleírás szerint bikáknál 233 kg-ot, míg üszőborjak esetében 212 kg-ot mértek (Balika, 1991b). A fentiek mellett nagy jelentőséggel bír a borjak testméreteinek felvételezése is. A testméret-felvétel célja, hogy az egyedet hasonlítani tudjuk a fajtastandardhoz, információt kapjunk az egyed fejlettségéről, ellenőrizni tudjuk a tenyésztői célkitűzések eredményét, illetve, hogy számszerű adataink legyenek a térben és időben a nem együtt élő egyedekről (Mihók, 2004). Balika (1991a) szerint egy 750 kg élőtömegű blonde d’Aquitaine tehén átlagos marmagassága 140 cm, törzshosszúsága 175 cm, övmérete 210 cm. E genotípusról kevés információ áll rendelkezésre, ezért vizsgálatunk célja volt újabb információk közlése a borjak súlyvizsgálatáról és testméreteiről születéstől egészen a választásig.