BRAVO 500 fungicid és a réz-szulfát egyedi és együttes méreghatásának teratológiai vizsgálata házityúkembriókon - Budai, Péter; Szabó, Rita; Kormos, Éva; Lehel, József (Acta Agraria Kaposváriensis, 2012)
Vizsgálatunk során fejlődő csirkeembriókon tanulmányoztuk egy széles körben alkalmazott klórtalonil hatóanyagú fungicid (BRAVO 500) és a környezeti fémterhelést modellező réz-szulfát egyedi és együttes méreghatását. Kísérleti anyagként 0,01%-os réz-szulfát-oldatot és a BRAVO 500 (40% klórtalonil) gombaölő szer 1 és 10%-os emulzióját alkalmaztuk. A bemerítéses kezelést a keltetés első napján, míg a tojások felbontását a 19. napon végeztük el. Lemértük az embriók testtömegét, feljegyeztük az elhalások számát továbbá, rögzítettük a makroszkópos embrionális elváltozásokat. A biometriai értékelést varianciaanalízissel végeztük. A BRAVO 500 fungicid és a rézszulfát együttes madárteratológiai vizsgálatának eredményei alapján megállapítottuk, hogy a kísérleti anyagok együttes alkalmazása során a viszonylag alacsony környezeti rézterhelés (mely önmagában kismértékben embriotoxikus lehet) mellett a növényvédelmi gyakorlatban alkalmazott BRAVO 500 gombaölő szeres kezelés additív formában fokozta az embriotoxicitást, amely az embriók szignifikáns mértékű kisebb testtömegében és az embrió mortalitás növekedésében nyilvánult meg az általunk alkalmazott kísérleti körülmények között.