Magyarország juhtenyésztése és a magyar merinó története - Nagy, Zsuzsanna; Németh, Attila; Mihályfi, Sándor; Toldi, Gyula; Gergátz, Elemér; Holló, István (Acta Agraria Kaposváriensis, 2011)
A szerzők a magyar juhtenyésztés helyzetét, valamint a magyar merinó kialakulásának történetét mutatják be kezdetektől napjainkig. A hazai juhállományt, a gyapjú elértéktelenedésének ellenére is több mint 80%-ban még mindig a merinó fajtacsoportba tartozó egyedek alkotják. A juhágazat egytermékűvé és egypiacossá vált. Közülük legjelentősebb a 90%-ban exportra értékesített, jelentős csökkenést mutató vágóbárány, amelynek döntő hányada az EU-ba, Olaszországba kerül. A fent említett tényeknek köszönhető, hogy az utóbbi években a merinó hústermelése előtérbe került. Az árutermelő állományok alacsony termelési szintje, a 70%-os értékesített szaporulatban, valamint az alacsony, 250 g körüli napi súlygyarapodásban nyilvánul meg.