Hőfelvételek és interpolációs eljárások alkalmazhatósága komposztprizmák felszíni hőmérsékletének vizsgálatára - Hunyadi, Gergely; Tamás, János (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
A szennyvíziszap-komposztálás jelenleg a legelfogadhatóbb hulladékártalmatlanítási eljárás, hiszen a biológiai degradáció során a mezőgazdasági tápanyag-gazdálkodásban felhasználható végterméket nyerünk. A kapott komposzt felhasználhatósága érettségétől függ. A leggyakrabban alkalmazott eljárás a komposztérettség meghatározására a hőmérséklet mérése, és nyomon követése. Ebben az esetben a komposzt halom belsejében lévő hőmérsékletet mérik, a vizsgálat nem terjed ki a felszín hőmérsékletére. A felszíni hőmérséklete mérése lehetőséget ad az érettség meghatározása mellett a prizma homogenitásának ellenőrzésére, az eltérő hőmérsékletű foltokban lejátszódó folyamatok elemzésére. A vizsgálatok célja a hőkamerával készített felvételek, valamint a helyszíni pontmérések interpolálása után kialakított hőeloszlásgörbék összehasonlítása volt, a felvett pontsűrűség függvényében.