Bükkös erdő mikroklíma adatainak vizsgálata adatbányászati eszközökkel - Pödör, Zoltán (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
Az adatbányászat hatékonyan alkalmazható mindenütt, így az erdészetben is, ahol nagy adathalmazok állnak rendelkezésre. Egy bükkös erdő mikroklimatikai adathalmazát felhasználva elemezzük a sugárzási adatokat, vizsgáljuk, hogy milyen összefüggések állnak fenn ezek és a többi paraméter között – amelyeket hagyományos eszközökkel nem vagy csak nehezen lehet megtalálni – és ebből milyen következtetések vonhatóak le. Megmutatjuk, hogy az adatbányászat eszközei adathibák javítására, műszer meghibásodásból eredő adathibák felderítésére, javítására is alkalmazhatóak. Bemutatunk egy lehetőséget, melynek segítségével számszerűen is mérhetjük diszkretizált folytonos adatok esetén a jóslás pontosságát.