Kerti és vadon élő gímszarvasok Elaphostrongylus cervi lárvaürítésének életkor-, ivar- és szezonfüggő dinamikája - Sugár, László; Kovács, Szilvia (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
Az ún. kötőszöveti féreg vagy extrapulmonáris tüdőféreg első stádiumú lárváinak (L1) előfordulását vizsgáltuk gímszarvasok hullatékában a Baermann-féle ülepítéses módszerrel. Farmon tartott (n = 340) és szabadon élő (n = 94) különböző korú és mindkét ivarú szarvasok hullatékát gyűjtöttük és vizsgáltuk 2005-2009 között. A 364–452 µm hosszúságú L1-eket számoltuk, lárvaszám/gramm értékben kifejezve (lpg). Borjak mintáiban a lárvák csak januárban jelentek meg legkorábban. A vadon élő borjaknál magasabb prevalencia (61,1–80%) és alacsonyabb intenzitási értékeket (25,2–90,2) tapasztaltunk, mint farmon tartott kortársaikban (33,3–45,5% és 80–292 lpg). Vadon élő teheneknél a prevalencia (33,3–83,3%) és az intenzitás (5,2–372,1) is ingadozott az egyes hónapokban, csakúgy, mint a farm teheneknél (36,8–90,5% és 54,7–251,6 lpg). Farm bikáknál a prevalencia még változatosabb (0–100%) volt, miközben az intenzitási értékek alacsonyak (4–31,3) voltak kivéve márciusban (144,7 lpg). Az anthelmintikumalkalmazás csak átmeneti hatást gyakorolt a prevalencia és intenzitás értékekre.