Nyílt forráskódú vállalatirányítási rendszerek jellemzői és alkalmazási lehetőségei a TÉSZ-ekben - Berecz, Patrícia (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
A kereskedelmi láncok térhódításaival koncentrálódott a kereslet és ehhez a kistermelők igen nehezen tudtak csak alkalmazkodni. A koncentrálódó kereslethez igazodó koncentrált kínálat megteremtése vált szükségessé, azért alakultak ki a zöldség- és a gyümölcs ágazatban a termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ). A hatékony adminisztráció és menedzsment működéséhez nélkülözhetetlen egy jól működő integrált információs rendszer. Bemutatom, hogy milyen speciális követelményei vannak a termelői értékesítő szervezeteknek egy információs rendszerrel szemben. Mivel a mai kereskedelmi ERP rendszerek nem fedik le a speciális ágazati igényeket, és az áruk is magas, bemutatom az általam vizsgált Open Source ERP rendszereket, azok funkcióitonalitásait és alkalmazási lehetőségeit, feltételeit, amelyek alternatív megoldásokat nyújthatnak a TÉSZ-ek számára. Kiemelten foglalkozom az Open Source szoftverek meghatározásával, tulajdonságaival, előnyeivel, hátrányaival és, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni egy szoftvernek, hogy azt ténylegesen Open Source rendszernek nevezhessük. A vizsgálatom folyamán több Open Source ERP rendszer összehasonlító elemzését végeztem kvantitatív és kvalitatív szempontok szerint