Vállalatirányítási információs rendszerek jövője - Bagó, Péter; Horváth, G. (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
Vállalatirányítási információs rendszerek jövőjét olyan folyamatok irányába történő törekvések jellemzik, mint az e-commerce, m-commerce, vagy a legújabb a c-commerce. Mindezen folyamatok egyenes következményei a fejlődő világunknak, a vállalatok globalizálódásának, magukkal vonzzák a fejlesztéseket és a kapcsolódó technológiát. Ennek ellenére, a vezető vállalatirányítási információs rendszerek esetében kevés szó esik a környezettudatos folyamatokról és megoldásokról. Mai életünket áthatja a környezetvédelem, a környezettudatos magatartás, amiket a törvények is egyre inkább megkövetelnek, ezért fontos, hogy az ERP rendszerek is alkalmazni tudják, képesek legyenek ezeket az irányelveket beépíteni a folyamataikba. Számos megoldás született a vállalatok környezettudatos magatartásának menedzselésére, ilyen a KIR (környezetközpontú irányítási rendszer), ami szabvány és alapvető szervezési eszköz, ebből kiindulva létrehozták az EMAS ill. az ISO 14 001 szabványokat is. Kevés olyan rendszer van a piacon, ami átfogó megoldást kínál a környezettudatos cselekvés érdekében, az ERP II-nek ilyen irányba is lépnie kell a jövőben, a tanulmány célja a lehetőségek bemutatása, elméleti modell megalkotása, amit E-RP néven szeretnénk a köztudatba bevezetni.