Vízgőzhálózat monitorozása kétfázisú áramlás minősítésére szolgáló technikák létrehozásával - Szakonyi, Lajos; Sári, Zoltán; Jancskárné Anweiler, Ildikó (Acta Agraria Kaposváriensis, 2010)
Regionális vízgőzhálózatban az energiaelosztás ellenőrzésére jelenleg működtetett mérőeszközök nem alkalmasak a vízgőz nedvességtartalmának, a fogyasztói hálózatvégeken esetlegesen kialakuló kétfázisú áramlás során az eltérő sebességgel haladó fázisok sebességének és térkitöltésének meghatározására. A problémák megoldását a kidolgozott, intelligens monitorozást biztosító felügyeleti rendszer teszi lehetővé, melynek működtetéséhez a hagyományos ipari mérőberendezések mellett nélkülözhetetlen az egyedi tervezéssel és kivitelezéssel megvalósított, a folyamatos ellenőrzést biztosító, speciális mérő-érzékelők (a kétfázisú áramlás sebességeloszlásának, a fázisok térkitöltésének követésére, illetve a környezetbe távozó kondenzáramok mérésére alkalmas áramlásmérők) beépítése, a technológián folyamatosan mért jellemzők mobil adatátvitellel a felügyeleti rendszer központi gépeihez való továbbítása. A kidolgozott monitorozási stratégia lehetővé teszi a vízgőzhálózat üzemvitelét minősítő, korrekt tömeg- és energiamérleg folyamatközbeni megadását.