Az SFD mérésként való alkalmazhatósága a burgonyanemesítési kutatásokban - Csák, Máté; Hegedüs, Géza (Acta Agraria Kaposváriensis, 2008)
A spektrális fraktál dimenzió (SFD), mint egy adott digitális képre jellemző mutató, meghatározása több kutatási módszerben jelent meg (EMOR /Egzakt Minősítő és Osztályozó Rendszer/ kutatási program (IKTA-00101/2003). Ezekben a kutatásokban, azonban nem került sor az SFD értékét befolyásoló tényezők vizsgálatára. A kutatások során azt tapasztaltuk, hogy ezen funkcionál értéke meglehetősen érzékeny a tárgy felvételezésének körülményeire. A vizsgálat célja meghatározni, hogy az érték a felvételezés körülményei közül: milyen környezeti paraméterre érzéketlen, és milyen változáshoz tudunk érték-transzformációs szabályt felírni. Ennek megfelelően elvégeztük a felvételezés legfontosabbnak ítélt körülményeinek (megvilágítás intenzitása, diffúz és irányított megvilágítás, csillogás, képfelbontás, spektrális változás) vizsgálatát. A mérési eredmények igazolták az előzetes várakozásokat az összes megvizsgált tényező tekintetében. Az egyes tényezők értékének változása magával vonta az SFD értékének változását is, melyeket – a mérési eredmények alapján – tapasztalati korlátok közé szorítottuk. Egyelőre csak az intenzitás-korrekciós függvényre találtunk egy viszonylag durva közelítést, a többi esetben további kutatás reményeink szerint eredményt hozhat, mellyel a felvételezést nagyobb mértékben függetleníteni tudnánk a körülményektől, így a definiálandó mérési eljárás feltételeinek biztosítása egyszerűbb lenne. Összefoglalóan az eredmények azt mutatják, hogy amennyiben a burgonyanemesítési kutatásokban alkalmazni szeretnénk az SFD-t a fajták genetikai elkülönítésére, az objektív fajtaértékmeghatározásra, automatikus elemzési, minősítési folyamatok gyakorlati megvalósítására, úgy, jelenleg, csak jól meghatározott felvételezési körülmények között tehetjük ezt.