Egy memetikus algoritmus a járatszervezési problémára - Borgulya, István (Acta Agraria Kaposváriensis, 2008)
A cikkben az egy telephelyes, kapacitással adott járatszervezései problémára (CVRP: Capacitated Vehicle Routing Problem) mutatunk be egy memetikus algoritmust. A megoldáshoz egy korábbi több-célfüggvényes járatszervezési algoritmusunkat használjuk fel, kiemelve és továbbfejlesztve az algoritmusból az egy célfüggvényes járatszervezési problémánál alkalmazható algoritmus részt. Az új algoritmus egy steady-state rendszer, amely tournament szelekciót alkalmaz, az utódokat mutációval generálja a szülőkből, ahol a mutáció egy memória alapú technikán, az EVL (Extended Virtual Loser) technikán alapul. Az algoritmus, mint memetikus algoritmus, az utódok minőségét ötféle sztochasztikus helyi kereső eljárással javítja. Az algoritmust a „Vehicle Routing Data Sets”, valamint Christofides néhány tesztfeladatán ellenőriztük. Az eredményeket más módszerekkel is összehasonlítottuk: n < 200 fogyasztó esetén a korábban publikált eredményekhez hasonlót kaptunk.